Regionális hírek
Tankonyhát nyit a Debreceni Egyetem
A hazánkban elsőként létrehozott tankonyha-oktatóterem a belgyógyászati intézetben működik.

A Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Belgyógyászati Intézetében hétfőn adják át a tankonyha-oktatótermet, ahol a Dietetikai Szolgálat munkatársai vezetésével nemcsak a hallgatók és az egészségügyi szakemberek, hanem a betegek is megismerhetik a gyógyító-megelőző, egészséges táplálkozás gyakorlati módszereit.

A szív- és érrendszeri betegségekkel, az elhízással, a daganatos betegségekkel, a cukorbetegséggel kapcsolatos ismereteink, a gyógyító-megelőző tevékenységek színvonala sokat fejlődött az elmúlt évtizedben. Ismert tény, hogy az elsődleges és másodlagos megelőzés egyik kulcsfontosságú komponense az egészséges életvitel és táplálkozás. Ennek a felismerése és tudatosítása alapvető a betegek számára. A betegoktatás hagyományos módszereinek igen jó kiegészítő eszköze a tankonyha, ahol a szakemberek nemcsak a konyhatechnológia fortélyaiba avatják be a betegeket, de a korszerű oktatási eszközöknek, és programoknak köszönhetően szervezetük aktuális tápanyag-ellátásáról is képet kaphatnak. A csoportfoglakozások során javul a betegek együttműködési készsége, azaz a magatartásuk egyre inkább egybeesik az adekvát terápiás elvárásokkal. A betegek a gyakorlatban is kipróbálhatják az elméletben ismertetett egészséges recepteket, megismerhetik a számukra még ismeretlen új konyhatechnológiákat, a különböző ízű és jótékony hatású fűszereket, és esetenként a speciális alapanyagok felhasználhatóságának módjait. A betegeken kívül a családtagok is bevonhatóak, ezáltal még az elsődleges prevenciót is segíthetjük a családon belül – tájékoztatott Szalayné Kónya Zsuzsa, a Dietetikai Szolgálat vezetője.

A tankonyha-oktatóterem nemcsak a gyógyulók, hanem a gyógyítók számára is lehetőséget ad a korszerű táplálkozástudományi ismeretek elsajátítására, illetve elmélyítésére. A korszerű ételkészítési gyakorlat beépül az általános orvosképzésben részt vevő hallgatók tanrendjébe, így később, gyakorló orvosként az egyes betegségek gyógyítása során tudatosan törekednek arra, hogy a betegek táplálkozásának megváltoztatása a terápia szerves részét képezze. A Táplálkozástudományi MSc képzés tanrendjében szereplő gyakorlati dietetika tantárgy magas szintű elsajátításához szintén kiváló lehetőséget biztosítanak a tankonyha-oktatóteremben szerzett tapasztalatok.

A tankonyha szakmai felügyeletét ellátó Dietetikai Szolgálat dietetikusai mindvégig segítséget nyújtanak a foglalkozások során a nyersanyagok és az élelmiszerek minőségi válogatásában, a megfelelő konyhatechnológiai eljárások megválasztásában, az igény szerinti étrendek összeállításában és az étrendi napló vezetésében. A tanácsadást kiegészítve, élelmiszer bemutatókat, kóstolókat, tankonyhai foglalkozásokat szerveznek, ahol a fogyasztásra javasolt nyersanyagokat, valamint a megfelelő ételkészítési technikákat mutatják be - tájékoztatott az egyetem.

Nyomtatás
Vissza