Gyógyszerpiac
Mit is értünk hamisított gyógyszeren?
A WHO a hamisított gyógyszerek fogalmát igyekszik tisztázni novemberi ülésén.

A hamisított gyógyszerek kereskedelmének visszaszorítása területén kíván előrelépni a jövő hónapban megrendezendő ülésen az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO).

Az IRIN, az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Irodájának sajtószolgálata felhívja a figyelmet, hogy a világot elárasztják a hamisított gyógyszerek, de az ellenük való küzdelmet nagyban akadályozza, hogy nem egységes a felfogás, mi is tartozik pontosan a hamisított gyógyszer fogalma alá - közölte a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT).

A WHO definíciója szerint hamisított gyógyszernek számít, amelynek az összetételére és/vagy eredetére vonatkozó információkat szándékosan, csalárd módon helytelenül tüntetik fel. Ez a definíció ugyanakkor sok mindent lefed, érintheti mind az originális, mind a generikus gyógyszereket, a hamisítványok pedig tartalmazhatnak akár a nem megfelelő, sokszor veszélyes hatóanyagok mellett aktív összetevőket is, ha a csomagolásuk nem megfelelő. A hamisítványok ráadásul sokszor a megfelelő hatóanyagot tartalmazzák, csak éppen nem elégséges mennyiségben.

A gyógyszergyártók szemszögéből azonban hamisnak minősülnek azon akár biztonságos készítmények is, azaz amelyek szabadalmat bitorolnak, azaz a magas ráfordítással kifejlesztett és szabadalmaztatott gyógyszerhatóanyagot a szabadalmas engedélye nélkül hasznosítják.

A gyógyszerhamisítás veszélyeit, így az ellene való küzdelem fontosságát senki nem kérdőjelezi meg, a hamis gyógyszer fogalmának meghatározása ugyanakkor már önmagában vitára ad okot: a gyógyszergyártók számára ugyanis a közegészségügyi okok mellett fontos szerepe van a kereskedelmi, szellemitulajdon-védelmi szempontú megfontolásoknak is.

A WHO ülése azt célozza, hogy olyan munkaprogram szülessen, amely segít a hamis gyógyszerek kereskedelmének megfékezésében – áttekinti ez ügyben a legjobb módszereket és azokat az egyes államok igényeihez, körülményeihez igazítja.

Michael Deats, a WHO minőségbiztosítási és gyógyszerbiztonsági projektvezetője bizakodó, úgy látja, hogy most megfelelő alkalom lesz a tárgyalások továbbvitelére, amelyek során egyértelműen a probléma közegészségügyi vonulatára fognak koncentrálni.

Nyomtatás
Vissza