Regionális hírek
Megnyílt az ország első Mályvavirág Pontja
Dunaharaszti mellett hamarosan Debrecenben és Szolnokon is nyílik Mályvavirág Pont.

Szombaton, ünnepélyes keretek között nyitotta meg az ország első Mályvavirág Pontját dr. Szalay László, Dunaharaszti polgármestere. A Mályvavirág Pont olyan civil kezdeményezés, amely összefogja a helyi intézményeket, médiumokat, szervezeteket azzal a céllal, hogy felhívják a helyi lakosság figyelmét a méhnyakrák megelőzésre, és közösséget hozzanak létre a gyógyulóknak - közölték a szervezőjk.

Tóth Icó, a Mályvavirág Alapítvány elnöke elmondta, hogy várják a további jelentkezőket is. “A Mályvavirág Pontokkal országos mozgalmat szeretnénk elindítani. Célunk, hogy minden nő tudatosan álljon a méhnyakrák megelőzéshez. Évente közel 400 nőt veszítünk el méhnyakrák miatt, pedig ez a betegség ma már nagy eséllyel megelőzhető. A januári Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét országos aktivitásai bebizonyították számunkra, hogy a helyi közösségek sokkal több nőt tudnak megmozgatni, mint amennyit az Alapítvány kommunikációján keresztül képesek lennénk mi magunk elérni."- nyilatkozta.

Az első Mályvavirág Pontot Nemesné Gelencsér Veronika, egy dunaharaszti szépségstúdió tulajdonosa hozta létre a Bezerédi lakóparkban. Sok nő fordul meg náluk, odafigyelnek a vendégeikre. “A szépségápolás, az egészségmegőrzés nem csak a külsőségekben kell, hogy megnyilvánuljon. Mivel a vendégeink többsége hölgy, fontosnak tartjuk, hogy korunk egyik súlyos női betegségéről, és annak megfelelő prevenciójáról tájékoztatást nyújtsunk. A Mályvavirág Pontban nem egészségügyi szakemberek dolgoznak, a mi feladatunk nem a szakmai iránymutatás. Abban vállalunk szerepet, hogy a dunaharaszti nők halljanak a méhnyakrákról, és legyenek tisztában a megelőzés lehetőségeivel. Annak érdekében, hogy ezen ismeretek átadása minél szélesebb körű legyen városunkban, együttműködünk a dunaharaszti iskolákkal, a védőnőkkel, az orvosokkal, a patikákkal, a helyi médiával, és természetesen a helyi önkormányzattal. Ezen túlmenően fontosnak tartjuk, hogy a méhnyakrákból gyógyuló nőknek is segítséget nyújtsunk, szeretnénk olyan közösséget létrehozni, ahol támogatásra találnak, érzik, hogy nincsenek egyedül, hogy ne stigmaként éljék meg betegségüket."Mályvavirág Alapítvány

A Mályvavirág Alapítvány a méhnyakrákos nők gyógyulását támogatja, és a megelőzés tudatosításán dolgozik. Rehabilitációs programja segítséget nyújt a méhnyakrákműtéten átesett nőknek, hogy jelentősen javuljon az életminőségük. Klubtalálkozói lehetőséget biztosítanak a betegségből gyógyulóknak, hogy erőt meríthessenek egymás pozitív tapasztalataiból. Tájékoztató programjain, rendezvényein a megelőzés fontosságára hívja fel a figyelmet.

Nyomtatás
Vissza