Regionális hírek
Kórházi adósság: 35 milliárd forint fölött
A miniszter szerint a konszolidáció és a GYEMSZI felügyelete kedvező változást hozott.
Két év távlatában nőtt, de a tavalyi féléves adatokhoz képest csökkent a kórházak lejárt határidejű szállítói tartozása, amely az idei félév végén több mint 35 milliárd forintnyi - derült ki Balog Zoltánnak, az emberi erőforrások miniszterének Garai István Levente MSZP-s országgyűlési képviselői írásbeli kérdésére adott keddi válaszából.

Az Országgyűlés egészségügyi bizottságának szocialista tagja szeptember 17-én nyújtotta be a parlamentnek a Balog Zoltánnak címzett kérdését. Balog Zoltán a parlament honlapján közzétett válaszához csatolt melléklet szerint 2010. június 30-án országos szinten a kórházak lejárt határidejű szállítói állománya mintegy 33 milliárd forint volt. Ugyanez a tétel 2011. június végén több mint 42 milliárd forint, idén pedig nagyjából 35,7 milliárd forint volt.

A Bács-Kiskun megye öt kórházának tartozásait tartalmazó melléklet szerint az intézmények össztartozását tekintve a kiskunhalasi KH-Kht. van a legrosszabb helyzetben: összes tartozása az idei félév végén csaknem négymilliárd forintra rúgott. Ebből viszont a fizetési határidőn túli tartozás "mindössze" 71 millió forint. Az össztartozást tekintve a kecskeméti megyei kórház mintegy 1,2 milliárd forintos adósságállománya is kiemelkedő, fizetési határidőn túli tartozása viszont kevesebb mint 97 millió forint.

Balog Zoltán miniszter Garai István Leventének adott válaszában kifejtette: országos szinten a 2010. II. és 2012. II. negyedévi adatok összevetése alapján az adatot szolgáltató, finanszírozási szerződéssel rendelkező járó- és fekvőbeteg-szakellátó intézmények adatait figyelembe véve a lejárt kötelezettség kismértékben - 0,8 milliárd forinttal -, 37,3 milliárd forintra nőtt. Ugyanakkor a bázis negyedév állományához képest az összes kötelezettség 112,7 milliárd forintról 99,5 milliárd forintra csökkent.

A kórházak kifizetendő kötelezettségeinek nagymértékű csökkenésében a miniszter szerint alapvető szerepet játszik az Egészségbiztosítási Alap több mint 21 milliárd forintos előirányzat-maradványának 2011. december közepén történt szétosztása, illetve a 27 milliárd forint összegű konszolidációs támogatás kifizetése, valamint az, hogy az állam fenntartásába átkerült intézmények csak a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) egyetértésével kezdeményezhetnek kötelezettségvállalásokat.

A miniszter válaszában kitért arra: továbbra is kiemelt céljuk az ellátórendszer folyamatos monitorozása és fejlesztése, s az említett adatok átfogó feldolgozása és elemzése is segíti az egészségügyi intézmények gazdálkodásának megismerését, az egészségügyi ellátórendszer átláthatóságát.

Nyomtatás
Vissza