Lapszemle
Hetekig hiányzott a tetanusz-vakcina az országban
Pár napja újraindult a terjesztés, így lassanként minden kórházba és gyógyszertárba eljut majd a megfelelő mennyiség.

Kedden a Szent János Kórház traumatológiáján robogóbalesetből kifolyólag járt kollégánknak azt mondták, hogy sajnos a tetanusz-oltóanyagból nagyon kevés van országos hiány miatt. Az ellátó orvos azt mondta, az utóbbi hetekben előfordult, hogy elfogyott az aznapra rendelt gyógyszer - írta az index.hu.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) kommunikációs igazgatója azt mondta, valóban kifogyóban vannak a készletek, mert két hétig országos hiánycikk volt a tetanusz-oltóanyag. De pár napja újraindult a terjesztés, így lassanként minden kórházba és gyógyszertárba eljut majd a megfelelő mennyiség.

Nem ez az első eset az utóbbi hat évben, hogy hiánycikk a tetanusz elleni vakcina. Rendszeres, hogy egy hétig, tíz napig vagy akár két-három hétig is országosan hiányzik az amúgy életmentő oltóanyag. 2012-ben például a Blikk akkori cikke szerint azért volt hiány, mert a nagykereskedőknek közel húszezer doboznyi felhasználatlan, lejárt szavatosságú készítményt kellett megsemmisíteniük, a gyár pedig nem tudta pótolni ezt. 2014-ben pedig olyan súlyos volt a helyzet, hogy az OGYÉI soron kívül engedélyezte a Magyarországon amúgy nem forgalmazott Tetavax vakcina behozatalát is.

Nyomtatás
Vissza