Gyógyszerpiac
Gyógyszerész vélemények a patikai piac helyzetéről
Az „ingerküszöböt jelentősen megérintő" változást – három tényező okozott a gyógyszertárak működésében.

A patikai piacot számos és igen jelentős egészségpolitikai változás alakította az elmúlt időszakban, így fontos kérdést képviselhet az, hogyan vélekednek az újdonságokról maguk a benne dolgozók, vagyis a gyógyszerészek. A Szinapszis Kft. rendszeresen készít piackutatásokat azzal a céllal, hogy feltárja az egészségügy szerepelőinek – beleértve orvosokat is – véleményét az iparágat érintő kormányzati lépésekről, így került górcső alá ez év szeptemberében a gyógyszerész társadalom is. Írásukban a 148 gyógyszerész körében frissen végzett piackutatás legfontosabb eredményeit ismerteti a Zipp.hu.

Az elmúlt egy évet tekintve összességében a patikák 15 százalékának javult a forgalmi helyzete, viszont a bontások alapján látható, hogy ez döntően az egyébként is nagyobb forgalmat bonyolító gyógyszertárakról mondható el. Általában véve a többségnek (közel 70%) inkább romlottak a lehetőségei ebből a szempontból.

Amennyiben az elmúlt időszak változásainak hatását vizsgáljuk látható, hogy igazán jelentős – akár pozitív, akár negatív irányú, az „ingerküszöböt jelentősen megérintő" változást – három tényező okozott a gyógyszertárak működésében. Az egyik ilyen lépés a vaklicit, amely a válaszadók közel 70 százaléka szerint jelentősen, tovább 30 százaléknál mérsékelten rontotta a gyógyszertár forgalmát. Az ehhez szorosan kapcsolódó rendszeres hiánycikk jelenségének felmerülése a patikák 17 százalékánál komoly, tovább 61 százaléknál csekélyebb visszaesést eredményezett. Összességében a patikai egészségpolitikai környezet változásáról a válaszadók egyötöde nagyon, egyharmaduk inkább kritikusan vélekedett, de mintegy 20 százalék kedvezőnek ítéli azokat. Adatok, részletek a teljes cikkben

Nyomtatás
Vissza