Regionális hírek
Ezrek futottak a rák ellen
A résztvevők tíz kilométeres táv leküzdésével fejezték ki szolidaritásukat a rákbetegekkel és támogatták a rákkutatók munkáját.

Vasárnap több ezer ember vett részt a Margitszigeten az immár hagyományosnak mondható, hazánkban 19. éve megszervezett „Fuss a rákkutatásért" jótékonysági eseményen. Az esemény fővédnöke Horváth Csaba főpolgármester-helyettes volt.

A rendszerváltás óta mindenévben megrendezett sportnap egyre inkább megmozgatja a civileket és a hazai nagyvállatokat is. A „Fuss a Rákkutatásért" Alapítvány 1997 óta 150 millió forint értékű műszereket adományozott a rákkutatással foglalkozó magyar orvosok, kutatók részére.

A Kanadában huszonhat éve indult mozgalom mára az egész világon hagyománnyá lett, hisz ötven ország ötszáz helyszínén emlékeznek az alapítóra, Terry Foxra. Ugyanis a kanadai fiatalember volt az, aki kitalálta, hogy rendhagyó sportteljesítménnyel felhívja az emberek figyelmét és pénzt gyűjt a rákkutatásra. Úgy döntött, hogy rákbetegként, műlábbal – egyik lábát amputálták a betegség miatt - elfut Kanada egyik partjától a másikig. A futás 143. napján, a megtett táv 5373. kilométerénél Terry Foxnak meg kellett állnia, a rák ugyanis átterjedt a tüdejére is, és néhány hónapon belül meghalt. Kezdeményezése nyomán minden évben sok ezren állnak rajtvonalhoz, hogy fussanak a rákmentes életért és felhívják a figyelmet arra, hogy egészségünk megőrzésének kulcsa a kezünkben van.

A főpolgármester-helyettes, aki maga is lefutotta a tíz kilométeres távot a startpisztoly eldördülése előtt elmondta: „a legolcsóbb és leghatékonyabb egészségügyi ellátás a megelőzés. Mindnyájan, akik rajthoz állunk, ebben szeretnénk példát mutatni. Virtuális versenyfutás zajlik, a terjedő, elhatalmasodó, mindig új formában megjelenő alattomos betegség és a kutató, gyógyító orvostudomány között. A győztes csak az ember lehet! Ezért, aki tud, fut, aki tud, adakozik egy jó ügyért."

Nyomtatás
Vissza