Lapszemle
Döntöttek, az Etele téren épül az új kórház
Az Etele téren épül meg az új budapesti kórház, bezár a Péterfy és a Szent János Kórház, kinyit a Lipót.
Döntött a kormány a fővárosi egészségügy átalakításáról: a Népszabadság által pénteken ismertett koncepciót fogadta el néhány módosítással. Úgy tudjuk: a program részeként öt év alatt 335 mil­liárd forintból szervezik át a fővárosiak egészségügyi ellátását, építenek három új centrumot. A nagyszabású átalakítással lényegében becsuknak két nagy múltú intézményt, a Szent János és a Péterfy kórházat, és újranyitják a lipótmezei pszichiátria egy részét időskori szellemi hanyatlásban szenvedő betegek ápolására - írja a Nol.hu.

Az első nagy centrum, a budai sürgősségi helye is eldőlt: a kormány a Kelenföldön, az Etele tér környékén lévő területet választotta.

Mint arról a lap beszámolt: ha elkészül a Budai Sürgősségi Centrum, a Szent János Kórház „aktív" részlegei (például a belgyógyászat és a baleseti sebészet) költöznének oda, valamint a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika kardiológiája, szívsebészete. Az intézményben 812 ágyon gyógyítanának.

Volt olyan verzió is, amely szerint a Szent János Kórház területén is lettek volna fejlesztések, ám ezt elvetette a kormány. Helyette a Semmelweis Egyetem Kútvölgyi tömbjének megújítására bólintottak rá a miniszterek. Oda – európai uniós forrásból – modern járóbeteg-ellátó központot és egynapos sebészeti ellátást telepítenének, és odaköltöztetnének két pesti gyermekklinikát is. A Dél-pesti Centrum számára az Egyesített Szent István és Szent László Kórház, valamint az Országos Kardiológia Intézet bázisán, a Nagyvárad térhez közel, a Haller utca mellett építenének egy új tömböt. A harmadik centrum, az Észak-pesti, a Honvédkórház lenne.
Nyomtatás
Vissza