Lapszemle
Cáfolja az OEP, hogy rákos betegeken spórolna
A legsúlyosabb stádiumú rákkal küzdők segítség helyett cinikus időhúzást kapnak. A DK feljelentést tesz, az OEP cáfol.

Annak ellenére, hogy ma már senki sem ringatja magát illúziókba a magyar egészségügy szolgáltatásait illetően, még mindig vannak olyan zugai a rendszernek, amelyek durva meglepetéseket okozhatnak az adó- és járulékfizető állampolgároknak. Senkit sem készítenek fel arra, hogy ha egyszer tényleg rosszra fordul a helyzete, súlyos betegen kell majd az államhoz folyamodniuk irgalomért. Az irgalom azonban nem része a rendszernek. A legsúlyosabb stádiumú rákkal küzdők méltányos segítség helyett megaláztatást, halálos ítélettel felérő cinikus időhúzást kapnak az Országos Egészségpénztártól - írta az Index csütörtökön.

A pénzhiányos magyar egészségbiztosítás nem tud, nem hajlandó finanszírozni számos új, a nemzetközi piacon már bevált, innovatív gyógyszert. Az Országos Egészségpénztár nem finanszírozza például azokat a készítményeket, amelyek drágák ugyan, de – különösképpen az előrehaladott állapotú emlőrákos – rákbetegek számára is képesek viszonylag elviselhető mindennapokat biztosítani, és eddig soha nem látott módon növelni várható élettartamukat.

Ezekhez a készítményekhez kizárólag külön eljárásban lehet hozzájutni, a betegnek az Országos Egészségpénztárhoz kell folyamodnia egyedi támogatásért. Ezt akkor teheti meg, ha a kezelése során a hagyományos, társadalombiztosítási támogatással rendelhető gyógyszerek már nagy valószínűséggel nem eléggé hatásosak, és olyan stádiumba került a beteg, hogy állapota javulását, vagy legalább szinten tartását csak új típusú, speciális készítményekkel lehet elérni.

Tény, hogy az egészségpénztár vezetése időről időre jelzi a sajtóban, hogy a felhasználható összeg messze nem elég a beérkező igények kielégítéséhez. A megnyugtató megoldást a gyógyszerek társadalombiztosítási finanszírozása jelentené, vagyis kormányzati szinten kellene elgondolkodni, hogyan biztosítsanak több pénzt a súlyos betegek számára.

A teljes cikk az Indexen.

A DK feljelenti az OEP-et - adja hírül az MTI 
A Demokratikus Koalíció foglalkozási körben elkövetett, halált okozó veszélyeztetés miatt feljelenti az Országos Egészségbiztosítási Pénztárt (OEP) - közölte a párt szóvivője csütörtökön az MTI-vel.
Gréczy Zsolt az Index cikkére hivatkozva azt mondta, hogy az OEP "aktatologatással odázza el" a rákbetegek gyógyszereinek támogatását. A politikus úgy fogalmazott: ha valakinek olyan speciális rákgyógyszerre van szüksége, amelyet itthon nem támogat a társadalombiztosítás, akkor egyéni méltányossági hozzájárulást kell kérnie az OEP-től. Az OEP 30 napos határidővel húzza az időt, ha pedig ez lejár, akkor a benyújtott dokumentumok hiánypótlására szólítja fel a beteget, hogy újrakezdődhessen az időhúzás - tette hozzá.

A DK ezért azt is kezdeményezi, hogy a jelenlegi 30 napos határidőt csökkentsék 5 napra, 1 éven belül pedig töröljék el az egyéni méltányossági hozzájárulás rendszerét. Gréczy Zsolt kijelentette: úgy kerülhető el, hogy az OEP még több embert "taszítson a halálba", hogy a kormány tb-támogatást ad ezekre a gyógyszerekre.

Reagál az Országos Egészségbiztosítási Péntár
Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (továbbiakban OEP) határozottan visszautasítja az INDEX-en megjelent, „Magyarország leggonoszabb intézménye, ahol rákosokon spórolnak" c. cikkében elhangzottakat, amely számos olyan felelőtlen és pánikkeltésre alkalmas kijelentést tartalmaz, ami egyrészt nem fedi a valóságot, másrészt csorbítja az intézményről a társadalomban kialakult értékítéletet - tudatta a pénztár pénteki közleménye

Az OEP elsődleges feladata, hogy a betegek érdekeit tartsa szem előtt. Az index cikkének állításaival szemben az egyedi méltányosság intézményét - sok más európai országhoz hasonlóan - azért hozták létre, hogy a beteg azokat a terápiákat és kezeléseket is megkaphassa, amelyeket a magyar társadalombiztosítás még nem fogadott be.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztárhoz 2015 során, Magyarországon nem támogatott gyógyszer iránt 10226 kérelem érkezett, nem támogatott gyógyászati segédeszköz iránt 3584. Ebből az összesen 13810 kérelemből 939 kérelmet utasítottunk el, ami 6,8%.

Az OEP a kérelmek elbírálása során vizsgálja, hogy a beteg kizárólag a kérelmezett gyógyszerrel látható-e el, vagy esetleg van olyan támogatott készítmény, amitől hasonló eredményességet várunk a kezelés során. Azt is figyelembe kell venni, hogy a gyógyszertámogatásra fordítható keretösszeg zárt, így egy finanszírozott terápia adott esetben más beteg elől veszi el a gyógyulás esélyét. Az elutasított kérelmek ese7tén minden esetben volt olyan kezelési alternatíva, amivel az adott betegnél hasonló eredményesség érhető el, mint a kérelmezett gyógyszernél/terméknél.

Abban a 12871 esetben, amikor a betegek megkapták kérelmezett gyógyszereiket vagy segédeszközeiket, a betegek a legtöbb esetben több millió Ft összegű támogatást kaptak. Volt olyan daganatos beteg, akinek a kezeléshez 27 millió Ft támogatást adott a biztosító, és 26 esetben nyújtott 12 millió Ft értékű támogatást az OEP olyan mioelektromos karprotézisekhez, amelyek az ellátás legmagasabb szintjét képviselik. Ezek az eszközök lehetővé teszik a végtaghiányos embertársainknak, hogy újra önellátóvá váljanak, visszatérjenek a munka világába, megölelhessék gyermekeiket.

A cikk kiemelten foglalkozik az emlődaganat kezelésére szolgáló készítmények kérdésével. Az elmúlt év támogatási kérelmei közül mindösszesen 2 olyan termék van, amelyek támogatását emlődaganat kezelésében kérelmezte a forgalmazó cég, és eddig nem kerültek befogadásra a támogatotti körbe. A befogadás elmaradásának oka első sorban az volt, hogy több nyugat-európai hatóság is vizsgálta a készítmény költséghatékonyságát, amelynek az lett az eredménye, hogy a 2 készítmény közül egyik használatát sem támogatják, sem Angliában, sem Skóciában, sem Németországban, sem pedig Hollandiában.

A méltányossági eljárás az rászoruló betegek jogbiztonsága érdekében hatósági eljárás. Ennek ügyintézési határideje a hatósági eljárás szabályait összefoglaló törvény alapján 21 nap. Az átlagos ügyintézési határidő 16 nap volt, amelyben természetesen benne vannak az 5-8 nap alatt elbírált kérelmek, és benne vannak azok a teljesen új hatóanyagok, hatástani csoportokba tartozó gyógyszerek támogatása iránti kérelmek, ahol a jogszabály kötelezően írja elő az OEP számára független orvos szakértői vélemény kikérését. Az átlagos ügyintézési határidő még azt is tartalmazza, amikor az orvos nem teljes körűen nyújtja be a szükséges kórházi dokumentációt, és annak megítéléshez, hogy a beteg számára valóban ez-e a legmegfelelőbb gyógyszer további adatok bekérése szükséges. A könnyebb kapcsolattartás érdekében az OEP közel egy éve létrehozta a meltanyossag@oep.hu mail címet, amelyre elektronikusan is beküldhetik a kérelmeket a betegek, vagy a szükséges kórházi dokumentációt az orvosok.

2016. január 1-től hatályos törvénymódosítás alapján, amely a gyorsabb ügyintézés, a jogbiztonság előmozdítását célozza, bevezetésre került egy új, a „függő hatályú döntés" jogintézménye. Így az OEP törvényi kötelezettségének eleget téve kézbesíti a betegeknek azon hivatalos iratot, amely információt ad a betegeknek arról, hogy az egyedi méltányossági kérelme az Országos Egészségbiztosítási Pénztárhoz (OEP) beérkezett, kérelmének elbírálása folyamatban van. Joggal merülhet fel a betegekben ezen hivatalos irat kézhezvételekor, hogy ügyük elintézése helyett az életminőség javítása érdekében kérelmezett és nagyságrendekkel nagyobb összegű támogatás helyett „csak" 10.000,- Ft-ot kap az egészségbiztosítótól. Azonban ez természetesen nem így van, a jogintézmény célja éppen az, hogy a kérelmező ügyfél számára garanciát biztosítson az ügye ésszerű határidőn belül történő elintézésére. Az OEP mindent megtesz a betegek megfelelő tájékoztatása érdekében.

Nyomtatás
Vissza