Regionális hírek
Az ellátók akkreditációjáról a Betegbiztonsági Fórumon
Rövidesen indul az akkreditációs rendszer az egészségügyi szolgáltatók számára.

A 20. Betegbiztonsági Fórum a szolgáltatók akkreditációs rendszerével foglalkozik október 11-én, csütörtökön 13.30-tól a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központjában.

Az egészségügyi szolgáltatók akkreditációjának módszerét az Egyesült Államokban fejlesztették ki, majd az 1970-es évektől Kanada és Ausztrália kezdte alkalmazni, míg Európába az 1980-as években érkezett. Napjainkban az akkreditációs modell egész Európában jelen van, számos országban működik a szolgáltatók külső felülvizsgálati rendszere.

A Fórum résztvevői tájékoztatást kapnak az európai akkreditációs programok kiemelt területeiről, aktuális kérdéseiről, valamint arról, hogy a rövidesen induló hazai akkreditációs rendszernek mik a célkitűzései, megvalósítandó feladatai.

A szolgáltatók értékelésének alapját előzetesen publikált standardok jelentik, az ezekre támaszkodó értékelést különböző egészségügyi szakterületek képviselőinek csoportja végzi. Az egészségügyi ellátás sajátosságai alapján fejlesztett standardok a nemkívánatos események hátterében rejlő alapvető okok megelőzését szolgálják, ezért hozzájárulnak a betegellátás biztonságának javításához. Akkreditációs igazolást azok a szolgáltatók kapnak, amelyek megfelelnek ezeknek a standardoknak.

Nyomtatás
Vissza