Lapszemle
A kamara is elítéli a csaló gyógyszerészeket
A patikai vállalkozások, főleg a kisebbek, nem tudják kellően megfizetni a döntően diplomás és érettségizett munkatársaikat.

Nemcsak a patikájukat, de a munkájukat is elveszíthetik azok a gyógyszerészek, akikről bebizonyosodik, hogy részt vettek orvosságok illegális exportjában – derül ki abból az interjúból, amelyet a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) elnöke adott a Magyar Időknek. Hankó Zoltán arról is beszélt, hogy a jelenlegi kormány kiemelten támogatta és jelenleg is támogatja a gyógyszerészeket, ezért jogos elvárás, hogy a betegek érdeke fontosabb legyen a profitnál.

A bt.-k bruttó 206 ezer forintos átlagával szemben a kft.-knél már csak 183 ezer, az egyéni vállalkozásoknál pedig mindössze 147 ezer forint volt az átlagbér 2014-ben. Ezek az adatok azonban tartalmazzák a részmunkaidős kollégák bérét, és azt is tudni kell, hogy a tulajdonos gyógyszerészek közül sokan osztalékágon veszik ki a fizetésük egy részét. Egyértelmű azonban, hogy a patikai vállalkozások, főleg a kisebbek, nem tudják kellően megfizetni a döntően diplomás és érettségizett munkatársaikat. Ezért is tartom előremutatónak a most zajló ágazati bértárgyalásokat, mert amit itt sikerül elérni, az az egyébként magánvállalkozásként működtetett gyógyszertárakban dolgozók számára is iránymutatásul szolgálhat. Emellett sikerült megállapodni abban, hogy a mintegy négyszáz kórházi gyógyszerész az orvosokkal kerül azonos besorolásba, a körülbelül nyolcszáz kórházi gyógyszertári asszisztens pedig a többi szakdolgozóval azonos béremelésben részesülhet - mondta el az elnök. A teljes interjú

Nyomtatás
Vissza