Regionális hírek
Újra fogadhat betegeket a Kútvölgyi
A klinikai részleg nyitásának pontos időpontja a mikrobiológiai tenyésztés eredményétől függ.

A jövő héten már fogadhat betegeket a Semmelweis Egyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinika Kútvölgyi Klinikai Tömbben található egyik részlege - közölte Dr. Gál János klinikaigazgató, egyetemi tanár.

Az intenzív terápiás részlegen négy betegen észlelték, hogy bizonyítottan a klinikán kívüli forrásból multirezisztens acinetobakter fertőzést hurcoltak be. Az ÁNTSZ által előírt biztonsági intézkedéseket a klinika munkatársai megtették, ennek ellenére a kórokozó felbukkanása óta ott kezelt 39 beteg közül további hét beteg esetében észlelték a tüneteket.

"Jelen pillanatban nincs tudomásunk arról, hogy a fenti időszkaban az itt ápolt betegek közül valaki az Acinetobacter Baumaniinek tulajdonítható fertőzés következtében halt volna meg" - írta a klinikaigazgató.

Az Acinetobacter Baumanii fertőzés nem ritkaság, az Országos Epidemiológiai Központ legfrissebb (2009-es) adatai szerint a második leggyakoribb nem lélegeztetéssel összefüggő infekciót, és a harmadik leggyakoribb centrális katéterrel nem összefüggő véráramfertőzést okozó baktérium az intenzív osztályokon. Terjedése a világ minden pontján probléma, megfelelő védekezés csak a behurcolás korai felismerésével és a fertőző ágens radikális elkülönítésével, kiirtásával lehetséges.

A betegbiztonság érdekében a Semmelweis Egyetem a helyiségek teljes fertőtlenítését rendelte el.

Nyomtatás
Vissza